Företagarfientlig centerpolitik

Det var ett självsäkert centerparti som i söndags avslutade sin stämma. En självsäkerhet som står i omvänd proportion till väljarstödet, som, enligt gårdagens väljarbarometer, ligger strax över fyraprocentsspärren.

Orsaken till den opinionsmässiga kräftgången är inte lågt förtroende för partiledaren. Tvärtom, var tredje väljare – eller åtta gånger fler än som tänker rösta på centern – har förtroende för Maud Olofsson. En del finner nog detta smått obegripligt, inte minst med tanke på att hon är näringsminister i ett läge då Sveriges BNP beräknas falla 3,9 procent – den största minskningen av produktionen sedan 1939. Maud Olofsson är vidare en av de politiker som syns mest i media, så det kan knappast bero på få pressklipp.

Förklaringarna bör snarare sökas i den politik som partiet för och det sätt på vilket denna politik tas fram. Olofsson styr partiet med järnhand. Tydligt blev detta när hon, som vore det vilken dussinfråga som helst, tvingade på centerrörelsen en ny ståndpunkt i kärnkraftsfrågan. Det är lätt att förstå den upprördhet som präglar centerveteranen Börje Hörnlunds debattinlägg i förra veckan. Han menade att hennes agerande utgör ”det i särklass mest odemokratiska agerandet i partiets 99-åriga historia”.

Partiet profilerar sig inte längre som ett landsbygdsparti, utan som ett småföretagarparti. Det gör det bland annat genom att kräva att LAS avskaffas för företag med färre än tio anställda. I klartext säger man att chefers godtycke ska tillåtas härska i högre utsträckning och att arbetslivet ska bli tystare och mindre demokratiskt.

Centerns EU-parlamentariker, Lena Ek, passade även på att angripa kollektivavtalen. Den fria rörligheten är viktigare än löntagarnas rättigheter, förkunnade hon. Därmed ställde hon sig på EU-domstolens sida, vars beslut innebär att strejkrätten inskränks och att utländska arbetare, som är utstationerade i Sverige, inte har rätt till samma villkor som svenska arbetare. Apartheid på arbetsmarknaden, sanktionerad av EU och understödd av centern.

Men effekten av EU:s angrepp på den svenska modellen är också att seriösa företag, som följer de svenska kollektivavtalen, tvingas konkurrera mot oseriösa företag som endast är förpliktigade att leva upp till vissa minimikrav. Men att detta i själva verket skapar osund konkurrens som försvårar för många småföretag, tycks inte föresväva centerpartisterna. Centerpolitiken är lika mycket ett hot mot seriösa småföretag som mot löntagarnas rättigheter.

Syftet med centerns högersväng är att nå de väljare som moderaterna riskerar tappa på sin högerflank när det försöker appellera till LO-medlemmarna. För alliansen är det kanske taktiskt riktigt, men för centern kan det bli förödande. Partiet förlorar sina traditionella väljare, samtidigt som det är osäkert om det lyckas fånga upp de väljare som lämnar moderaterna.

Publicerad i SKD 20090512

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: