Den bruna kilen – en föreläsning

Sverigedemokraterna ökade kraftigt i valet. I riksdagen mer än fördubblades partiet och i många kommuner har det nu mellan 15 och 30 procent av rösterna.

Hur kunde det gå så illa? Den frågan ställer Tony Johansson i föreläsningen ”Den bruna kilen”.

– Under efterkrigstiden spelade extremhögern en marginaliserad roll. Frågan är varför den nu kan locka så många röster. Sverigedemokraternas budskap har plötsligt funnit en folklig klangbotten. I denna föreläsning gör jag ett försök att förklara varför. Först när vi förstår det, kan vi rulla tillbaka extremhögern, säger Tony Johansson.

I föreläsningen diskuteras även de långsiktiga politiska implikationerna av Sverigedemokraternas inträde i riksdagen.

– I svensk politisk historia har normen varit att majoriteten har kunnat beskrivas som progressiv. Detta var en förutsättningen för välfärdsstatens framväxt. Dess framväxt gjorde i sin tur att detta majoritetsförhållande stabiliserades. Nu är denna progressiva majoritet bruten, säger Tony Johansson.

– Den bruna kil som slagits in mellan rödgrönt och blått riskerar få historiska dimensioner. Kanske inte primärt i den fråga som driver Sverigedemokraterna – invandringen – utan i fråga om välfärdens och den svenska samhällsmodellens framtid.

Bokningsförfrågningar skickas till tony.johansson@ekh.lu.se

Övrig info

Tony Johansson är ledarskribent i Västerbottens folkblad och Piteåtidningen. Han har tidigare varit krönikör i Skånska dagbladet och att publicerar sig i en lång rad tidningar och tidsskrifter. Han skriver en doktorsavhandling i ekonomisk historia, och debuterade tidigare i höst med romanen Den tredje passageraren som bland annat berör Sverigedemokraternas framväxt i Landskrona. Han är redaktör för Skånska socialdemokraten (Socialdemokraterna i Skånes medlemstidning). 2004-2007 var han med och startade och sedermera ledde det av fackföreningsrörelsen finansierade projektet Jobbare mot rasism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: